De herkomst

Natuurakkers

Bij Lavett bakken we uitsluitend met biologische ingrediënten. Al onze broden zijn veganistisch en ook onze patisserie is vrijwel geheel vegan. En, we halen zoveel mogelijk van onze ingrediënten uit Nederland.

We kiezen voor akkers waar ruimte wordt gelaten voor akkerbloemen. Dat levert minder graan op, maar veel meer insecten, vlinders en bodemleven. Het liefst gebruiken we Lavett-tarwe. Dit goudgele tarweras is heel geschikt voor het Nederlandse klimaat, wordt biologisch geteeld en is ook nog eens heel smaakvol. Deze graankorrel is de kiem van onze bakkerij, en daarom hebben wij onze bakkerij vernoemd naar Lavett!

Lokale granen

Veel granen komen nog altijd van ver: Oekraïne en Moldavië zijn de graanschuren van Europa. Wij halen ons graan liever uit Nederland. We werken samen met boer Arjen van Landgoed Velhorst, vlakbij Zutphen. Hier groeit het merendeel van onze granen. Daarnaast werken we graag met meel van de Stormlopers-molen in de Noord-Oostpolder.

Ook op de velden van De Dyck in Woubrugge, midden in het Groene Hart, groeit tarwe dat exclusief voor ons geteeld wordt. Voor dit circulaire restaurant bakken we daarom een bijzonder smakelijk brood: pure desem van single-origen tarwe!

Tot slot werken we samen met de Commandeursmolen en De Zandhaas, Nederlandse molens met heerlijke biologische graansoorten.

Tarwe op Landgoed Velhorst

"When I hold a piece of bread, I look at it, and sometimes I smile at it. The piece of bread is an ambassador of the cosmos offering nourishment and support. Looking deeply into the piece of bread, I see the sunshine, the clouds, the great earth. Without the sunshine, no wheat can grow. Without the clouds, there is no rain for the wheat to grow. Without the great earth, nothing can grow. That is why the piece of bread that I hold in my hand is a wonder of life. It is there for all of us. We have to be there for it."

Thich Nhat Hanh

De producten

Smaak

Wij gebruiken voor onze broden geen industriële gist, maar desem. Elk type brood heeft een eigen desemmethode, zo smaken onze broden allemaal anders. Onze volkoren heeft bijvoorbeeld wat zuurdere tonen, terwijl ons Lavett-brood juist zoetig smaakt.

Al onze broden zijn meergranen: we gebruiken drie of meer verschillende meelsoorten om een rijkdom aan smaak te creëren. Dit sluit aan bij ons streven naar biodiversiteit – door ook granen als emmer en boekweit te gebruiken, ontstaat er meer variëteit op de akkers.

Specialiteiten

Onze cinnamon-rolls zijn bekend in Utrecht en omstreken. Ze zijn groot, rijkelijk gevuld met noten en dadels en hebben een onweerstaanbare smaak. We maken heerlijke kaas-ui rolls van biologische kaas en hebben een seizoens-roll, waarmee we met ingrediënten uit het het seizoen steeds een nieuwe roll maken.

We zijn een klein bedrijf, en houden van een persoonlijke band. Daarom maken we voor veel restaurants een product op maat, zoals een Duits roggebrood voor Koffie Leute of een Flower-bun voor bloemenwinkel Fiore. Het brood dat aan het eind van de dag overblijft gooien we niet weg, maar gaat naar To Good To Go.